viernes, 7 de marzo de 2014

Les dones i el comerç just




El 70% de les persones que viuen en la pobresa absoluta són dones i hi ha una gran diferència entre la retribució econòmica que reben pel seu treball, és a dir, el salari, i el paper que desenvolupen en la societat. És habitual que la dona cobri un salari inferior per realitzar el mateix treball que un home. Les dones estan sistemàticament discriminades en els països del Sud: disposen de molt poques possibilitats d'aconseguir un treball segur, ingressos propis, formació i, per tant, de la capacitat de decidir sobre el seu propi futur.
Des del comerç just es treballa perquè totes les persones d'un grup productor, siguin de la raça que siguin, sexe, religió o grup social, gaudeixin de la mateixa situació quant a ingressos, oportunitats de formació i de participació. 



La seguretat alimentària mundial depèn en gran mesura de petites explotacions familiars en les quals, en moltes regions del món, les dones tenen un paper clau com a productors i com a proveïdors d'aliments. Estudis de la FAO ( Organització de les Nacions Unides per a l'alimentació i l'agricultura) indiquen que quan les dones i altres persones pobres en zones rurals tenen accés als recursos,  s'aconsegueix enormes beneficis. 




Les famílies són més saludables, més nens escolaritzats, millora la productivitat agrícola, s'incrementen els ingressos i les comunitats milloren la seva seguretat alimentària. El Comerç Just dóna més poder a les dones garantint la igualtat de salaris, protegint els seus drets i donant-lis oportunitats per a programes d'educació, beques i de micro finançament. El Comerç Just promou la igualtat i les fa participar en decisions importants per a les seves famílies i les comunitats.Segons dades de Nacions Unides, el 70% dels pobres del món 1,3 mil milions que han de sobreviure amb menys d'un dòlar al dia, són dones. Per trencar el cercle viciós de la pobresa, és molt important desencadenar el potencial productiu de les dones i donar suport a formes d'alternativa de comerç, com el Comerç Just.

(Amb dades de la FAO -Organització de les Nacions Unides per a  l'alimentació i l'agricultura i del bloc de l'associació de Dones d'Orba)

No hay comentarios: