jueves, 27 de marzo de 2014

Couscous Àrab, exquisit i de comerç just!


El dimarts 25 de març, El Racó del Món va organitzar el Taller de Cuina de Comerç Just dedicat a conèixer la cultura àrab a través de la seva gastronomia. En aquesta oportunitat, i amb la col·laboració del Programa de Solidaritat i Cooperació i de la mediadora Zohra M'Saddak, el plat tradicional per apropar-nos als sabors àrabs va ser el Couscous.


El couscous és originari de Tamazgha, en la franja atlàntica mediterrània que comprèn el Marroc, Algèria i Tunísia, després de la colonització per parts dels francesos, s'estengué com a recepta exòtica per tots els països de la mediterrània. A Andalusia fou introduït molt abans, al segle XIII.

                              

El cuscús (també es coneix com seksu, couscous o al-kuskus) és un plat preparat amb sèmola de blat dur  i altres ingredients opcionals com ara: carn en petits bocins, verdures, llegums i salses picants. En àrab 
significa 'menjar', ja que se’l podria considerar com el plat principal en molts dels pobles del nord d'Àfrica, i algunes famílies el cuinen diàriament. El seu nom prové del recipient de fang o metall provist de forats a la part inferior, on es cou el plat.


   

El cuscús integral "Black Maftoul" de Comerç Just és un aliment de gran qualitat a causa de la seva acurada elaboració. Està elaborat per Palestinian Agricultural Relief Commitees (PARC), una organització creada el 1990 per ajudar les dones vídues o afectades per la Intifada a Palestina. PARC s'encarrega de promoure un desenvolupament estable en les zones rurals de Palestina, centrant-se sobretot en el cuscús. El primer objectiu de PARC és crear un mini mercat per a la subsistència d'aquestes dones afectades per la Intifada, així com per fomentar l'ajuda entre elles.


Al taller vam preparar dos tipus de couscous: el de gra mitjà, que es cou a la "couscousera" tradicional, i el couscous integral Black Maftoul, que es cou per absorció de l'aigua. 



El taller va ser tot un èxit. Zohra M'Saddak, a més de ensenyar la recepta del couscous amb pollastre, panses i ceba, ens  va explicar detalls de les tradicions i de la cultura del Marroc, el seu país d'origen. Zohra és mediadora i fa molts anys que viu i treballa a la nostra ciutat,  és molt coneguda per la seva labor amb les dones marroquines residents al Prat  i pels tallers que realitza en centres cívics, com el Centre Cívic Sant Jordi Ribera Baixa. Tota una professional que a més  és una excel·lent cuinera. El deliciós couscous amb pollastre va ser degustat per les participants al taller, i totes van coincidir que era un plat únic, exquisit i ple de sabors i textures. 

Agraïm a Zohra la seva col·laboració per a la realització d'aquest taller, així com al Programa de Solidaritat i Cooperació.
(La recepta, en el següent post)

No hay comentarios: