martes, 30 de octubre de 2012

Taller de Panellets de Comerç Just:Tradició i solidaritat!

Un dolç tradicional fet amb productes solidaris

Ahir dilluns 29 d'octubre, el Programa de Solidaritat i Cooperació de l'Ajuntament del Prat va organitzar un taller de rebosteria amb productes de comerç just, en aquesta oportunitat la naturòpata Esther Pardo ens va ensenyar a fer els tradicionals Panellets amb sucre, cacau, xocolata, cafè i coco ratllat de comerç just.


Isabel Camon, explicant els valors i principis del Comerç Just

Abans de començar amb la elaboració dels panellets, la tècnica del programa de Solidaritat, Isabel Camon, va explicar als assistents les característiques i beneficis dels productes de comerç just. La tècnica del Racó del Món, Giselle García, va afegir informació sobre les cooperatives que produeixen els ingredients utilitzats en la recepta.

Productes de Comerç Just utilitzats en la recepta i que podràs trobar en la botiga del Racó del Món

 Panellets de cafè, xocolata, coco, pinyons...



 Més de 30 assistents van omplir la Sala Polivalent de Cases d'en Puig

Esther Pardo comença la preparació dels panellets amb l'ajuda de Àgata



La coneguda  naturòpata i professora de cuina natural, Esther Pardo, va destacar els beneficis de la cuina natural i casolana i la importància dels productes de qualitat en la nostra alimentació diària.

Productes BIO de Comerç Just: sucre de canya de Paraguay, cafè soluble de Colòmbia,
cacau pur de Bolívia, qualitat i preus justs per a milers de famílies camperoles


El taller va ser tot un èxit perquè va tenir un aspecte molt participatiu i alguns dels assistents van poder col·laborar amb Esther Pardo i fer ells mateixos panellets de diversos sabors.



  
 
Agraïm a Esther Pardo i a la seva ajudant Àgata, així com a les persones assistents al taller, molt entusiastes i interessades en el comerç just. Properament informarem d'altres tallers i activitats relacionades amb solidaritat, cooperació i comerç just que es duran a terme en Cases d'en Puig.

Podreu trobar la recepta dels Panellets i altres receptes de rebosteria i cuina de comerç just clicant aquí


jueves, 25 de octubre de 2012

En defensa d’una Política Pública Catalana de Cooperació per la Pau, els Drets Humans i el Desenvolupament


Aquest és el manifest redactat per la Confederació Catalana d'ONG per la Pau, els Drets Humans i el Desenvolupament, la Coordinadora d’ONG i Altres Moviments Solidaris de Lleida, la Coordinadora d’ONG Solidàries de les comarques gironines i l’Alt Maresme i la Coordinadora d’ONG pel Desenvolupament, la defensa dels Drets Humans i la Pau de Tarragona, i que serà lliurat a la Presidència del nou Parlament que es constitueixi arran les eleccions catalanes del proper 25 de novembre.

En defensa d’una Política Pública Catalana de Cooperació per la Pau, els Drets Humans i el Desenvolupament

Construïm una nova Catalunya més solidària.



El nostre Estatut d'Autonomia explicita al seu Preàmbul el ferm compromís de Catalunya amb tots els pobles “per construir un ordre mundial pacífic i just”.

En els moments difícils demostrem el pitjor i el millor del que som capaços. La societat catalana fa més de vint anys que reclama el mateix, tant en els moments de crisi, com en les èpoques de bonança econòmica: una política pública de cooperació coherent i continuada. Pensem que un món tan desigual és un món injust i equivocat.

La cooperació internacional a Catalunya ha estat producte de l'esforç de la societat civil catalana, de les ONG, universitats, sindicats, col·legis, professionals i altres institucions i col·lectius que durant dècades, han fet visible la lluita contra la pobresa i la violència, a favor de la solidaritat, els drets humans i la justícia al món. En molts casos l’administració pública autonòmica i municipal s’ha fet ressò d’aquesta demanda, promovent la convivència i construcció de ciutadania i ha quedat clar que no havia de ser una aportació partidista, ni basada en donar allò que ens sobra, sinó una política pública responsable, de redistribució internacional de la riquesa, per exigir un model de desenvolupament garant dels drets humans, la pau i la sostenibilitat de tots els pobles, els homes i dones de totes les condicions i edats.

Acabar amb la pobresa és una fita assolible. Hem d'acceptar l'eradicació de la pobresa com una obligació ètica i política intrínsecament relacionada amb la nostra visió dels drets humans, fins i tot en aquest moment de crisi econòmica que viu el nostre país. Així, el nostre compromís contra la pobresa no apel·la només a la nostra solidaritat, sinó que les persones que la pateixen tenen drets que creen obligacions jurídiques ineludibles. Drets que, d'altra banda, no es limiten a garantir la satisfacció de les seves necessitats bàsiques, sinó a desenvolupar les seves capacitats i llibertats.

La cooperació internacional constitueix un propòsit de tots els Estats en el marc de les Nacions Unides; la Carta insta «a emprar un mecanisme internacional per promoure el progrés econòmic i social de tots els pobles». Els tractats i les declaracions de drets humans contenen a més exigències ben clares quant a la cooperació i assistència mútues. En aquest sentit, també la cooperació i la solidaritat han de ser la manifestació principal de Catalunya cap al món.

En el nostre món interdependent ens enfrontem a diferents reptes globals: esgotament dels recursos, canvi climàtic, fluxos migratoris, guerres, Estats fràgils, crisis oblidades, etc. El benestar i seguretat nostres estan relacionats de forma real i directa amb el futur de la resta de països. Els esforços des de l’àmbit local tenen repercussió a escala global i viceversa. Treballar des de l’àmbit català pel desenvolupament es fer una aposta política per contribuir a la lluita contra la pobresa i construir un món més just. El món té suficients recursos, talent i possibilitats per eradicar la pobresa. No es tracta de cap utopia.

Per tot això, la societat del nostre país, a través de les seves institucions, col·lectius i organitzacions, vol posar en valor i assumir el compromís de consolidar en el moment actual una veritable política pública catalana de cooperació, hereva de l'esforç de les darreres dècades i de la llei catalana de cooperació de 2001, de la llei catalana de foment de la pau de 2003 i fruit del consens social i polític, que ha definit fins ara el nostre model de cooperació. Aquesta perspectiva no es pot oblidar, sinó que s'ha de posar més de relleu en l'itinerari que una gran part de la població de Catalunya ha decidit començar a recórrer amb pas ferm, fonamentant-se en el dret a decidir.

No som aliens als difícils moments que travessen amplis sectors de la nostra ciutadania i les entitats públiques catalanes com a conseqüència de la crisi que patim. Destaquem l'esforç que realitza la societat catalana a través de la solidaritat personal, de les organitzacions de la societat civil i les seves institucions.
Però en un sol any hem vist com disminuïa dràsticament el pressupost de la Generalitat en la construcció de la pau, els drets humans i l’ajut al desenvolupament. Pensem que això posa en un molt greu perill la continuïtat de la política pública de cooperació, que amb tant de sacrifici i esforç hem anat construint entre tots i totes.

Davant d’aquesta situació volem manifestar que:

· Posem en valor la política pública de cooperació catalana construïda conjuntament en els darrers anys, conseqüència del consens social i polític, així com l'aposta unànime per mantenir-la.
· Reconeixem l'esforç fet en el desenvolupament normatiu a Catalunya i la necessitat de seguir aprofundint-hi.
· Apostem per generar i mantenir recursos estables i previsibles de finançament per al desenvolupament humà; sense renunciar a assolir en un futur pròxim el 0,7%.
· Igualment, i sense obviar els nostres compromisos quantitatius, cal redoblar esforços per la millora de la qualitat i l’eficiència de l'ajuda, garantir els compromisos a llarg termini amb les poblacions beneficiàries i les seves organitzacions.
· En aquests moments de tensions pressupostàries, és urgent reforçar també els mecanismes de coordinació de les administracions, la transparència i la rendició de comptes, tant pel que fa al control financer com a l'impacte sobre la qualitat de vida de les poblacions beneficiàries.
· Creiem necessari un compromís públic i una feina decidida des de Catalunya a les instàncies competents per auditar i anul·lar el deute extern il·legítim dels països empobrits.
· Mantindrem l’esforç de les darreres dècades, perquè la solidaritat i la cooperació amb les persones més desfavorides sigui un principi rector de país, garantint els avenços que s’han fet amb la incorporació de la perspectiva de gènere, tant des de l’acció solidària de la societat civil catalana, com de les polítiques públiques, i perquè la defensa dels drets humans i la construcció de pau orientin l’acció exterior de la Generalitat, i la de tots els seus departaments i de la resta d’administracions públiques catalanes. Demanem, per tant, la coherència de totes les polítiques amb aquests principis.
· Apostem per l’educació en valors, que sensibilitzi, mobilitzi i doni a conèixer les causes de la pobresa arreu del món, tot reconeixent el treball educatiu i comunicatiu com a part fonamental de la política pública de foment de la cooperació, la pau i els drets humans.
· Treballarem des de Catalunya per reduir dràsticament la despesa militar espanyola i transformar-la en inversió social.
· Treballarem per deslegitimar el recurs a la violència o a la guerra com a forma de resolució de conflictes.
· Treballarem activament per la defensa d’una societat oberta, intercultural i respectuosa amb les diferències, especialment combativa contra les actituds xenòfobes.
· Promourem la imposició de taxes a les transaccions financeres especulatives i l’eliminació dels paradisos fiscals.
· Impulsarem la lluita contra el frau fiscal i la corrupció per tal que s’asseguri la fiscalitat possible i necessària per a invertir en els serveis i drets socials bàsics en el nostre país i en la cooperació internacional.
· Ens comprometem a lluitar per evitar que s’inverteixin fons públics i subvencions de qualsevol tipus en activitats que vulnerin els drets humans, socials i ambientals. Advoquem perquè les administracions catalanes despleguin criteris de compra pública ètica en la subcontractació d'empreses.
· Treballarem per reduir la petjada ecològica catalana, treballant per un desenvolupament realment sostenible i inclusiu.

Assumim la nostra responsabilitat col·lectiva en defensa del dret a la pau, dels drets humans i del desenvolupament dels pobles. Per això mostrem la nostra ferma decisió d'aportar els nostres mitjans i voluntat a aquesta finalitat, ja que entenem que són drets universals i inalienables.

Per solidaritat, per justícia, pel desenvolupament i benestar de totes les persones del planeta i de les properes generacions, Catalunya necessita una política pública de cooperació, pau i drets humans.

Adhereix-te al Manifest

lunes, 22 de octubre de 2012



El programa de Solidaritat i Cooperació de l'Ajuntament del Prat organitza un taller de panellets de comerç just el proper dilluns 29 d'octubre a les 18:30 h. en Cases d'en Puig (Pza. Agricultura, 4 - El Prat).

Esther Pardo serà la persona que ens ensenyarà a elaborar els tradicionals panellets amb productes de comerç just com el sucre, el cacau, la xocolata, el cafè i el sucre glas.

Les places són limitades pel que es requereix inscripció prèvia al correu electrònic racodelmon@elprat.cat o al telèfon 933790050-Ext 5617.

Us hi esperem!

martes, 16 de octubre de 2012

Moda solidària: bijuteria i complements de Comerç Just!



Bosses, collarets, arracades, braçalets, anells, fulards i fermalls de roba... Tota una nova selecció de articles de bijuteria i complements amb els quals podràs estar a la moda d'una manera solidària!

Vine a la botiga del Racó del Món a conèixer les novetats d'Intermón Oxfam, Alternativa 3 i Ideas Comercio Justo!



miércoles, 10 de octubre de 2012

Nous postres preparats de Comerç Just!



Fàcils i ràpids de preparar, et conquistarà tant el seu sabor com la seva senzillesa en la manera d'elaboració. La qualitat dels seus ingredients, produïts sota criteris de Comerç Just i d'agricultura ecològica, sense colorants, ni conservants ni additius de síntesi, t'ofereix la oportunitat de provar i compartir am els teus amics i família, uns postres deliciosos i naturals.


Púding de xocolata
El dolç sabor del sucre de canya d'aquest producte prové de la cooperativa Manduvirá de Paraguai. Manduvirá agrupa un total de 1.500 associats de la regió de Rierols i Esteros que s'uneixen per transformar i comericalitzar sucre de canya BIO i altres productes agrícoles així com per disposar de crèdit, capacitació i serveis socials.
El fi i aromàtica cacau en pols prové de República Dominicana, concretament de la cooperativa Conyac que agrupa un total de 9.000 petits camperols que han trobat en l'agricultura ecològica i el comerç just uina forma de fer sostenibles els seus cultius.

Preparat per a brownies
Atreveix-te a preparar aquests deliciosos brownies per als teus amic i família. Són excel•lents per a l'esmorzar i el berenar, acompanyat de llet per als més petits, i de cafè o te de Comerç Just per als més grans.
La xocolata d'aquest producte prové de cooperatives de cacau del Perú i República Dominicana. El sucre utilitzat per a aquest producte és sucre de canya produït a Maurici i comercialitzat per Craft Aid, una ONG local de les Illes Maurici que dóna suport als camperols de la canya de sucre ajudant-los en els seus processos de certificació i mitjançant projectes socials ne les comunitats camperoles.
Un dels gran projectes de Craft Aid ha estat el desenvolupament d'una planta de processament de sucre amb l'objectiu de donar més valor afegit a la canya de sucre de les famílies camperoles a les quals dóna suport. La part d'empaquetat de la planta forma part del programa d'inserció socio-laboral que té Craft Aid. Aquesta planta fa servir en la seva majoria a persones amb alguna discapacitat.

Assaboreix i gaudeix amb els teus els nous postres preparats de Comerç Just i d'Agricultura Ecològica. Una autèntica delícia!

(amb informació d'Intermon Oxfam)

martes, 9 de octubre de 2012

Nous productes per gaudir d'un aperitiu solidari!


Marca la diferència fent un aperitiu amb productes de comerç just!

Cola BIO, Ice Tea BIO i suc de taronja i mango són les noves begudes que podràs trobar a la teva botiga solidària, així com les noves chips de patates fregides BIO amb patata vermella del Perú, els chips de plàtan amb espècies i els xips de blat de moro sabor mediterrani... Sabors naturals i exquisits que faran del teu aperitiu una experiència justa i solidària!

viernes, 5 de octubre de 2012

Novetats del Mes Fairtrade!




Aquest mes d'octubre és el mes Fairtrade 2012, un mes que té per lema "Fa un pas amb Fairtrade”, una filosofia que guiarà les activitats a favor del Comerç Just durant els propers mesos.

Fairtrade és part d'un moviment més ampli que lluita per unes condicions de comerç internacional més justes.

Us invitem a fer aquest pas amb les nostres novetats per la tardor, nous productes d'alimentació i artesania el consum dels quals pot marcar una diferència positiva per als agricultors i treballadors als països del Sud en vies de desenvolupament.

Us hi esperem al Racó per celebrar el mes Fairtrade!