martes, 17 de mayo de 2011

Jornades de solidaritat, comerç just i cooperació al Prat!


Les jornades del Prat Solidari són cada any una oportunitat per conèixer més sobre el treball que realitzen les entitats solidàries de la nostra ciutat. És una trobada en la qual, a través d'activitats tan diverses com a xerrades, tallers de cuina, cine - fòrums i exposicions, les entitats participants sensibilitzen a la ciutadania sobre els seus projectes de cooperació i solidaritat, projectes centrats a millorar i dignificar la vida de milers de persones als països més vulnerables.
Aquest any, les 18es. jornades tindran un ampli calendari d'activitats entre el 13 de maig i el 10 de juny. El divendres passat, el taller de cuina peruana del cicle de cuina inter cultural del Centre de Promoció Social Francesc Palau va ser la primera activitat d'aquestes jornades.







Imatges del taller de cuina peruana al CPS Francesc Palau


La Festa del Prat Solidari es realitza aquest any juntament amb la Festa del Comerç Just que anualment organitza El Racó del Món, amb l’objectiu de fer d'aquesta una gran festa de la solidaritat i la reivindicació dels principis del comerç just: Salaris dignes, no a l'explotació infantil, igualtat entre homes i dones, respecte al medi ambient i drets laborals. Una gran majoria de les associacions, organitzacions i cooperatives de petits productors, camperols i artesans del Sud, són possibles gràcies als projectes de ONGD’s, per la qual cosa els nexes entre comerç just i cooperació internacional són indiscutibles.

El dissabte 28 de maig a l'entorn del centre cultural Torre Balcells i durant tot el matí, podreu gaudir d'aquesta gran festa amb les entitats, les persones i els proyectes que fan del Prat una ciutat solidària i compromesa. Us hi esperem!



PROGRAMACIÓ JORNADES EL PRAT SOLIDARI 2011



Divendres 13 maig a les 16 hores
CPS Francesc Palau

Cuina intercultural: Plats típic de la cuina peruana. Organitza: CPS Francesc de Palau . Cal inscripció prèvia.


Divendres, 20 maig a les 16 hores
CPS Francesc Palau
Cuina intercultural: Plats típic de la cuina romanesa. Organitza: CPS Francesc de Palau . Cal inscripció prèvia.


Dissabte, 21 maig. a les 9 hores
CPS Francesc Palau.
Marxa solidaria als espais naturals del riu.
Inscripció adults: 5 € els quals seran destinats a un projecte solidari al Congo. Organitza Prokarde - Col·labora CPS Francesc de Palau


Dimecres, 25 maig a les 19 hores
Cases d'en Puig
Xerrada: "Creació d'un centre de salut mental als camps de refugiats sahrauis al Sàhara argelí".

Organitza: El Prat amb el Sàhara


Dijous 26 maig, a les 18 hores

CPS Francesc Palau Xerrada: "Vacances pau: acollida nens i nenes sahrauís"
Organitza CPS Francesc Palau. Col.labora l'entitat "El Prat amb el Sàhara"


Divendres, 27 maig a les 16 hores
CPS Francesc Palau
Cuina intercultural. Plats típic de la cuina xilena.. Organitza: CPS Francesc Palau . Cal inscripció prèvia.


Del 27 de maig al 10 de juny
Cases d'en Puig
Exposició fotogràfica: "El repte de les minoriques ètniques davant de la globalització. El cas dels Akha" Exposició sobre la cultura Akha, minoria ènica del nord de Tailandia
Inauguració el 27 de maig a les 19 hores.


28 maig FESTA DEL PRAT SOLIDARI I DEL COMERÇ JUST I DE LA BANCA ÈTICA, de 10 a 14 hores


Entorn Centre Cultural Torre Balcells. Durant tot el matí, Festa del Prat Solidari i el comerç just, amb fira d'entitats solidàries, difusió de projectes, venda de productes i activitats diverses a l'entorn dels valors de la solidaritat i el comerç just i responsable.


ACTIVITATS


Esmorzar solidari: Desperta amb Cafè Prat i pastís fet amb productes de comerç just . De 10 a 12 h. Organitza: El Racó del Món i col.labora CPS Francesc Palau)
Projecció de documentals sobre solidaritat i comerç just, a l'interior de l'Auditori de Torre Balcells, durant el matí. Participen ACSUR-Las Segovias i Associació Catalana per la Pau
Desfilades de vestits tradicionals africans i salvadorencs.Organitzen: Associació Cultural Riebapua i Asociación Salvadoreña en Catalunya (ASCA).A partir de les 13 hores
Toca'm un conte: Contes de països i instruments del món. Per a nens de 3 a 8 anys. A les 11 hores
Espectacle de pallassos a les 12 h Organitza ASCA
Activitats infantils. Durant el matí. Organitza: Esplai sense fronteres i Creu Roja durant el matí .
Gimcana solidària per a infants, joves i famílies: 10-13,30 hores
Digue's la teva": Opinions i testimonis isobre la solidaritat i el comerç just. Entre 10 i 13,30 hores.


Dimarts 31 de maig, a les 19 hores
Cases d'en Puig
Projecció del documental:" El medicamento un derecho secuestrado". A càrrec de Farmamundi.
Organitza: Africa Viva



Dijous, 2 de juny, a les 19 hores
Cèntric Espai Cultural
Cine-fòrum sobre el documental "Ahimsa". Amb Arcadi Oliveras, president de Justícia i Pau.
Organitza: Regidoria de Solidaritat i Cooperació.


Divendres, 3 juny, a les 19 hores


A Cases d'en Puig Taller de tambors d'aigua, a càrrec de Didac Ruiz. Cal inscripció prèvia al tel. 93 3790050 ext 5603 o A/e: dones@elprat.cat


Dilluns, 6 juny, a les 19 hores


A Cases d'en Puig Projecció del documental i xerrada sobre "Internacionals a Colombia"
Organitza Associació Catalana per la Pau


Dimarts, 7 juny, a les 19 hores


A Cases d'en Puig Projecció del documental: "Retrat de família" (Madagascar)
Organitza: Yamuna Ajut a la Infància


Divendres, 10 juny a les 19 hores


Cases d'en Puig Taula rodona: "Dona i immigració"
Organitza:Associació Cultural Riebapua.



viernes, 6 de mayo de 2011

Manifest de la Federació Catalana d'ONG per al Desenvolupament


Des de l'inici de la nostra crisi econòmica hem defensat amb més força que mai el pressupost i la política de solidaritat, tant l'aconseguit fins ara com l'horitzó irrenunciable del 0,7. De cap manera ens hem resignat i no acceptem la idea que ens prendran aquests diners i, amb ells, el dret a imaginar una altra versió del món. No és ni ha de ser aquesta només una qüestió d'ONG ni només una qüestió de diners. Es tracta de quin model de país i societat estem construint, de quins valors ens mouen i quins horitzons dibuixem per al futur.

Els pitjors auguris semblen, però, confirmats i, de manera oficiosa, sabem que el Govern amenaça retallar un 50% el pressupost per a cooperació, pau i drets humans. Més del doble del que manega com a mitjana per a la resta d'àrees i departaments, en un pressupost que no va arribar l'any passat als 40 milions d'euros. La quantitat i, sobretot, la qualitat de les nostres accions es veuran greument afectades. És obvi que amb aquests 20 milions d'estalvi no s'eixugarà el nostre dèficit i sí, en canvi, es tancaran molts programes que afecten milers de persones empobrides arreu, i iniciatives que promouen l'educació en valors a casa nostra i la defensa de la pau i els drets humans.

Amb aquesta mesura el Govern torna a demostrar que s'enfronta a la greu situació que patim i que és fort amb els més dèbils, i dèbil amb els més forts. Aquesta brutal retallada demostra també que el partit ara al Govern no ha cregut en tot allò fet i consensuat per unanimitat al Parlament aquests anys, ja que és exactament la mateixa quantitat que va destinar quan governava el 2003. Estem parlant de 100 milions menys dels que el Parlament va aprovar no fa ni cinc anys, i un 75% menys del que es va aprovar el 2008. Reduir així el pressupost és sinònim d'abandonar, de llençar diners i esforços, i de renunciar a una feina d'alt valor afegit.

El Govern s'equivoca si mira la política de cooperació, pau i drets humans amb els ulls del 2003: Com una despesa prescindible i una política menor. La política de solidaritat internacional, si és bona i coherent, redunda en tota l'acció de govern. El món ha canviat molt i el nostre país, que volem diferent, n'ha d'estar a l'alçada. La frustració d'un/a jove a Tunísia ha servit com a catalitzador per a l'acció a bona part del món àrab, i a les fronteres europees reaccionem aturant trens carregats d'immigrants tunisians. El nostre país pot desmarcar-se d'aquest model d'una Europa envellida i decadent, i de la seva crisi més moral que econòmica.

És ara que no ens podem fer enrere

La crisi econòmica, immediata, duríssima que afecta els nostres barris, les nostres famílies i el nostre entorn sembla l'única, però sabem que ens enganyem si no mirem més enllà. Si quelcom ens ha tocat aprendre és que no podem seguir pensant-nos com a un país ric i aliè a la realitat global.

Els informatius ens recorden cada dia la situació d'emergència continuada i quotidiana
de milions de persones, des de fa dècades. Pot ser és ara, també empobrits/es i desconcertats/es, que podem entendre millor que mai la necessitat de canvis profunds i reals, i de la solidaritat internacional.

Si quelcom ens ha ensenyat aquesta crisi és que hem de repensar el nostre model de desenvolupament i el nostre benestar perquè no és just ni sostenible, perquè no té sentit, no té ànima i no té futur. Perquè sabem que el nostre model de consum d'aliments i d'energia, i les polítiques comercials i internacionals que tolerem no fan més que augmentar la injustícia i les desigualtats a tots els nivells, i a tot el món.

És demagògic i fals el discurs dels que diuen que no tenim diners per a tot, per a les polítiques socials a casa nostra, i per a les polítiques de solidaritat internacional. Ambdues constitueixen mecanismes complementaris de redistribució de la riquesa, que han de convergir. L'alimentació, la salut, l'educació i la feina són prioritàries, aquí i arreu. La nostra classe política, malgrat viatjar pel món i estar present a cimeres internacionals, sembla que no ha entès encara la globalització i les seves repercussions a la nostra vida, i a la seva feina. Mentre altres deslocalitzen empreses, nosaltres volem deslocalitzar drets.

Als nostres municipis tampoc podem fer-nos enrere

En ocasió de les properes eleccions municipals, i sumant-nos a la campanya estatal de la CONGDE "Escull les persones primer, la crisi no és excusa" en què participen totes les coordinadores autonòmiques, demanem als ajuntaments catalans que mantinguin els pressupostos per a les accions de cooperació, pau i drets humans. També demanem als/a les futurs/es responsables polítics/ques de solidaritat al municipi que impulsin la participació a través dels consells municipals de cooperació i fomentin l'educació en valors de la ciutadania.

No ens resignem

El nostre Estatut d'Autonomia explicita al seu Preàmbul el refermament del compromís de Catalunya amb tots els pobles "per construir un ordre mundial pacífic i just".

És en els moments difícils quan demostrem el pitjor i el millor del que som capaces. Les ONG catalanes portem més de vint anys reclamant el mateix. Hem passat diverses crisis i també moltes èpoques de bonança econòmica. La història ens ha donat la raó, que un món tan desigual era un món equivocat.

Les ONG de cooperació, pau i drets humans, per responsabilitat, vam acceptar ajornar la consecució del 0,7% fins al 2015, però mantenir aquest horitzó i aquest termini ens sembla irrenunciable. Estem parlant d'una tercera part del que ha suposat la supressió de l'impost de successions per als més rics. Com a societat, hem de revisar les nostres prioritats però, avui més que mai, la nostra classe política ha de revisar les seves.

Per lleialtat als nostres principis, i a totes les organitzacions i persones d'altres països amb què treballem i que creuen que som un país diferent, solidari, somiador i valent.

Barcelona, 4 de maig de 2011